Keto-chlebki. Pyszny zamiennik tradycyjnego pieczywa.

Keto chleb sposobem na utrzymanie diety? Jeśli tak jak ja szukacie zamiennika tradycyjnego pieczywa to zdecydowanie powinniście spróbować keto-chlebków. Idealnie nadają się jako nośnik innych produktów w kanapkach lub jako przekąska sama w sobie. A do tego przygotowanie jest bardzo proste!

Składniki przepisu na keto chleb:

  • 50g zmielonego siemia lnianego
  • 50g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 5 jajek
  • 150g sera koziego pokrojonego w kostkę lub starkowanego (ser jest opcjonalny)

Przygotowanie keto chlebka:

  1. Siemie lniane i mąkę migdałową mieszamy z jajkami (i serem w opcji serowej)

    masa na keto chlebki
  2. Odstawiamy na 1-2 minuty (w tym czasie zgęstnieje)
  3. Łyżką formujemy placuszki na blaszce
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut.

    keto-chlebki w piekarniku

Z takiej porcji wychodzi około 8 sztuk.

Smacznego! (dzięki Iza za przepis, jest fenomenalny!)

Krzysztof Jedruszek
Od 10+ lat pasjonat szeroko pojętej tematyki zdrowia. Wiedzę opiera na badaniach, danych statystycznych,, książkach, publikacjach i wywiadach ze światowej klasy naukowcami.

Skomentuj

Podobne artykuły

Ostatnie posty