Mako-sernik. Keto ciasto którym zaskoczysz gości w święta!

Wszyscy znają makowiec i wszyscy znają sernik, ale keto ciasto mako-sernik to zaskakujące połączanie tych dwóch bardzo popularnych ciast. Bardzo smaczny i dużo szybszy w wykonaniu niż makowiec. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • 200g maku
  • 400ml mleka kokosowego
  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 1kg sera twarogowego
  • 200ml śmietanki 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru (niewiele, biorąc pod uwagę ponad 2kg sernika

Przygotowanie:

  1. Białka z 6 jaj ubić na sztywną pianę
    ubite białka
  2. Kostkę miękkiego masła utrzeć z cukrem i dodać żółtka
  3. Następnie do masła z cukrem dodać twaróg, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę
    masa serowa
  4. Wyłączyć mikser i delikatnie połączyć z białkami
    masa serowa z białkami
  5. Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki
  6. Około 5 łyżek masy serowej połączyć z makiem
    masa makowa
  7. Masę makową wylać na masę serową i delikatnie gdzieniegdzie zamieszać.
    sernik gotowy do upieczenia
  8. Wstawić na nagrzanego piekarnika (na grzałce dolnej) i piec około 1 godzinę.
    sernik w piekarniku
  9. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 1-2 godziny.

Smacznego!

Krzysztof Jedruszek
Od 10+ lat pasjonat szeroko pojętej tematyki zdrowia. Wiedzę opiera na badaniach, danych statystycznych,, książkach, publikacjach i wywiadach ze światowej klasy naukowcami.

Skomentuj

Podobne artykuły

Ostatnie posty