Wszyscy znają makowiec i wszyscy znają sernik, ale keto ciasto mako-sernik to zaskakujące połączanie tych dwóch bardzo popularnych ciast. Bardzo smaczny i dużo szybszy w wykonaniu niż makowiec. Zobaczcie sami!
Składniki:
- 200g maku
- 400ml mleka kokosowego
- 6 jajek
- 200g masła
- 1kg sera twarogowego
- 200ml śmietanki 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g cukru (niewiele, biorąc pod uwagę ponad 2kg sernika
Przygotowanie:
- Białka z 6 jaj ubić na sztywną pianę
- Kostkę miękkiego masła utrzeć z cukrem i dodać żółtka
- Następnie do masła z cukrem dodać twaróg, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę
- Wyłączyć mikser i delikatnie połączyć z białkami
- Tak przygotowaną masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki
- Około 5 łyżek masy serowej połączyć z makiem
- Masę makową wylać na masę serową i delikatnie gdzieniegdzie zamieszać.
- Wstawić na nagrzanego piekarnika (na grzałce dolnej) i piec około 1 godzinę.
- Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 1-2 godziny.
Smacznego!